Jump to content
Sign in to follow this  
IonuT

Ce este Linux ?

Recommended Posts

linux.jpg
 
 
Pentru început trebuie să înţelegem ce este Linux. Acum ceva vreme în anii 1990 când calculatoarele nu erau foarte dezvoltate se ducea un război” între sistelemele de operare. Pe piaţă exista DOS (cumpărat de Bill Gates şi prezent în majoritatea calculatoarelor existente), de asemenea existau calculatoarele Apple Mac (dar acestea erau extrem de scumpe) şi Unix (care de asemenea era extrem de scump şi se gasesa doar în universităţi). Pentru prima data a apărut ideea unui sistem de operare free şi cu codul sursă făcut public; acestea se numea Minix şi era scris pornind de la zero de către un profesor danez, Tanenbaum.
  • Imagini cu Minix OS

 

cats.jpg

 

 
În 1991 Linux, un student la aceeaşi facultate ca şi Tanenbaum şi un hacker autodidact se gândeşte să construiască şi el un sistem de operare asemănător Minix. În câteva luni apare un nou sistem de operare pe numele lui: Linux. La început Linux era doar într-o formă scheletica oferind suport doar pentru anumite hard-diskuri. Nu avea nici măcar login bootand direct în bash. Totuşi se dezvoltă rapid astfel încât odată cu versiunea 0.11 se oferea suport pentru tastaturi multilingvistice, pentru floopy, pentru VGA etc. Codul era disponibil întregii lumi astfel încât mii de oameni l-au putut avea şi susţine. În scurt timp Linux, care încorpora multe din programele proiectului GNU (se ofereau software-uri gratuite, lipsite de orice restricţie în privinţa copierii sau transmiterii lor), era pregătit de lansare. A fost licenţiat sub GNU General Public License, astfel asigurându-se că codul sursă este liber pentru toţi să-l studieze, copieze şi să-l schimbe.
 
Linux a fost şi este gratuit. Diferiţi comercianţi au înglobat diferite programe astfel apărând diferite distribuţii ale Linux: RedHat, Debian, Mandriva, Fedora etc.
 
 
Avantaje:
 
  • Linux este gratuit: Linux poate fi downloadat de pe internet complet gratuit, nu sunt necesare nici măcar datele personale în vederea unei înregistrări. Codurile sursă sunt şi acestea disponibile astfel încât fiecare user îşi poate customiza propriul sistem de operare.
  • Linux este portabil pe orice platformă hardware astfel încât orice vânzător care nu ştie ce sistem de operare să ruleze pentru început pentru platforma sa poate încerca Linux fiind complet gratuit.
  • Linux este realizat în aşa fel încât nu are nevoie de o rebootare. Astfel Linux poate rula 24 de ore din 24 fără a avea nevoie de o restartare făcându-l ideal pentru cazurile în care avem nevoie de un server care să ruleze non-stop
  • Linux este securizat. Linux este bazat pe platforma Unix, care este recunoscută ca fiind una foarte bine securizată.
  • Linux are timpi de debuging foarte scurţi. Pentru că a fost testat de mii de oameni este foarte uşor să găsim oamenii necesari pentru a repară anumite erori
Dezavantaje:
 
  • Foarte multe distribuţii. Dacă întrebi un utilizator de Linux care este ceea mai bună distribuţie îţi va spune că este ceea pe care el o foloseşte, dar nu trebuie să ne descurajăm, în esenţa orice distribuţie Linux conţine aceleaşi pachete de software-uri de bază diferenţa făcându-se la nivelul de software-uri de top necesare pentru utilizatorii avansaţi care ştiu foarte bine de ceea ce au nevoie.
  • Linux nu este user-friendly şi poate fi anevoios pentru utilizatorii începători. Majoritatea comenzilor de se dau dintr-o consolă utilizatorii Windows nefiind obişnuiţi cu aşa ceva.

 

SURSA: InfoRetele

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×